top of page

De geschiedenis van de animatie

 

Thaumatroop

In het woordenboek staat als definitie van ‘Animatie’: ‘het tot leven brengen van getekende figuren in een film.’ Eén van de eerste vormen van animatie was een Thaumatroop, een kaartje tussen twee touwtjes of stokjes. Op beide kanten van het kaartje staat dan een afbeelding. Als je de touwtjes snel ronddraait wisselen de twee plaatjes elkaar snel af, wat ervoor zorgt dat het één afbeelding lijkt. John Ayrton Paris heeft dit systeem uitgevonden in 1824 in Engeland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phenakistiscoop

Een Phenakistiscoop is ook een vroege vorm van animatie. Het werkt qua principe hetzelfde als de Thaumatroop, namelijk bewegende beeldjes die een illusie voor je oog verzorgen. Het verschil is dat er bij een Phenakistiscoop meerdere beelden zijn en dat het lijkt alsof er iets beweegt. De Phenakistiscoop bestaat uit eens schijf met allemaal plaatjes van bijvoorbeeld twee mensen. Op ieder plaatje staan ze net een beetje anders. In de Phenakistiscoop zit ene gleufje waar je doorheen kijkt. Door dat gleufje zie je steeds maar één plaatje van de schijft. Als je de schijf met plaatjes nu heel snel ronddraait vliegen de plaatjes als het ware voorbij het gleufje en zie je een bewegend beeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoötroop

In 1834 werd de Zoötroop uitgevonden door William George Horner. De Zoötroop is de opvolger van de Phenakistiscoop. De Zoötroop is een soort rechtopstaande tunnel. Aan de zijkanten van de tunnel staan weer allemaal plaatjes die net een beetje anders zijn. In het midden van de tunnel staat een spiegeltje. De tunnel kan je heel snel ronddraaien maar de spiegel blijft staan. Hierdoor zie je, als je in het spiegeltje kijkt, een bewegend beeld!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe ontstaat animatie

Hoe maak je een animatie? Hoeveel beelden per seconde je nodig hebt en waarom.

Een animatie maken is een heel proces. Het zijn namelijk allemaal stilstaande beelden die heel snel achter elkaar worden afgespeeld. Hoe meer afbeeldingen je van een beweging hebt, hoe vloeiender de beweging wordt als je ze snel achter elkaar afspeelt. Dus stel, je wilt een korte animatie maken van een poppetje dat zwaait. Eerst teken je het poppetje met zijn hand naar beneden, dan nog een keer met zijn hand een stukje omhoog, en nog eens, en nog eens. Dan iets naar links en weer iets naar rechts, enzovoort. Vervolgens zet je al deze beelden op je computer en zet je ze met een bewerkingsprogramma achter elkaar. Iedere afbeelding laat je heel kort zien, nog veel minder dan een seconde. Als je het ‘filmpje’ dan afspeelt zie je het poppetje zwaaien. Heel veel werk dus voor een korte animatie, die in totaal hooguit 3 seconden duurt. Dus als je een hele film moet maken, kost dat enorm veel werk. In Nederland is voor film en televisie gebruikelijk zo’n 25 beelden per seconde te gebruiken. Dus als je een filmpje van vier seconden wilt maken, moet je al 100 verschillende beelden hebben!

Animatietechnieken

 

Soorten animatie

Papieranimatie

Papieranimatie is dat je steeds een foto maakt van een tekening of plaatje en deze vervolgens heel snel achter elkaar laat zien. Hierdoor krijg je een bewegend beeld. Hiervoor geldt hoe meer plaatjes per beweging, hoe vloeiender een beweging is. Bij papieranimatie ligt de vormgeving vast maar de animatie gebeurt ter plekke. De vormgeving is van tevoren voorbereid, de tekeningen, maar de animatie, de tekeningen steeds verplaatsen en veranderen, gebeurt ter plekke.

 

Ik vind deze animatie erg leuk. Het is wel heel veel werk. Je krijgt er wel iets heel bijzonders mee, het is namelijk een erg lastige techniek. Je kan de voorstellig heel precies vormgeven want je maakt de afbeeldingen helemaal zelf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poppenanimatie

Poppenanimatie werkt hetzelfde als papieranimatie alleen dan zet je een pop steeds in een andere houding en maak je een foto’s.  De poppen bestaan meestal uit een soort sterk ijzerdraad waardoor ze in iedere houding gezet kunnen worden en dan kunnen blijven staan.

Bij poppenanimatie ligt de vormgeving vast maar de animatie gebeurt ter plekke. De vormgeving is van tevoren voorbereid, het poppetje met ijzerdraad, maar de animatie, het poppetje in verschillende houdingen zetten, gebeurt ter plekke.

 

Ik vindt dat poppenanimatie er een beetje eng uit ziet. Het is erg veel werk voor een niet heel goed effect. Je kan bijvoorbeeld heel lastig de gezichtsuitdrukkingen veranderen. Je krijgt wel een goed 3D effect maar het is niet mijn favoriete manier van animeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleianimatie

Bij een kleianimatie wordt er een poppetje, van klei gemaakt , steeds in een andere houding gezet en gefotografeerd. Veel bekende kinderprogramma’s zijn hiervan gemaakt, zoals Bob de Bouwer. Bij kleianimatie animatie ligt de vormgeving vast maar de animatie gebeurt ter plekke. De vormgeving is van tevoren voorbereid, het kleipoppetje, maar de animatie, het poppetje in verschillende houdingen zetten, gebeurt ter plekke.

Ik vindt kleianimaties erg leuk. Je kan verschillende gezichtsuitdrukkingen maken waardoor de inhoud goed overkomt. Ook heeft het een mooi 3D effect. De techniek is erg lastig, niet echt iets voor mij want ik ben niet zo goed in gepriegel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cut-Out Animatie

Bij een cut-out animatie knip je verschillende vormen uit die je steeds anders neerlegt en fotografeert. Als je deze snel achter elkaar afspeelt krijg je weer een bewegend beeld. Bij cut-out animatie ligt de vormgeving vast, animatie ter plekke. De vormgeving is van tevoren voorbereid, de geknipte stukjes, maar de animatie, het bewegen van de stukjes, gebeurt ter plekke.Bij cut-out animatie ligt de vormgeving vast, animatie ter plekke. De vormgeving is van tevoren voorbereid, de geknipte stukjes, maar de animatie, het bewegen van de stukjes, gebeurt ter plekke.

 

Dit is erg simpel en daardoor krijg je geen hele goede animaties met vloeiende bewegingen. Wel vind ik het er erg leuk uitzien, juist doordat het niet helemaal vloeiend doorloopt. Maar zeker niet de beste techniek om een animatie te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Computeranimatie

Bij een computeranimatie maak tekeningen, die je in de computer zet. Op de computer worden deze tekeningen omgezet in 2D en daarna in 3D beelden. Deze 3D beelden worden gevormd door een soort van bolletje klei, in de computer, helemaal te vormen zoals het poppetje. Je kan zo’n poppetje daarna van alle kanten bekijken en dan in gaan kleuren. Het is een enorm technisch proces, maar het hele systeem werkt hetzelfde: allemaal stilstaande beelden achter elkaar die een bewegend beeld vormen.Bij computeranimaties vinden de vormgeving en animatie ter plekke plaats. Je maakt namelijk alles op de computer, er is geen gebruik van een camera.

 

Computeranimaties vind ik echt heel mooi. Je kan alles zelf beïnvloeden. Je krijgt een goede voorgeving en de inhoud is ook heel goed doordat alles heel precies wordt gedaan door de computer. Dit is wel de meest lastige techniek om een animatie te maken, maar wel degene waar je de leukste animaties mee kunt maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zand-, poeder-, rijst-, of kralenanimatie

Hierbij film je of maak je foto’s van bovenaf. Je filmt (of fotografeert) hoe je figuren in bijvoorbeeld zand figuren tekent. Het zand licht op een plaat die van onderen wordt verlicht waardoor je heel mooi licht krijgt. Daarna spoel je deze beelden snel af waardoor je een heel mooi en bijzonder effect krijgt.

 

Ik vind het heel knap als iemand dit kan. Het is een hele moeilijke techniek ,want het is heel precies werk. De inhoud en voorstelling is hierbij niet heel belangrijk want het gaat meer om hoe de figuren op een bijzondere manier in elkaar overlopen. Er zit meestal geen echt verhaal in.

Bij deze vorm van animatie gebeuren de vormgeving en animatie ter plekke. Je vormt het zand en filmt of maakt foto’s tegelijkertijd. Er is dus wel gebruik van een camera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat was mijn verslag over animatie, bedankt voor het lezen!

 

 

    

Animatie

bottom of page